Når nyrene har det bra – Tallerkenmodellen

Tallerkenmodellen har vært populær som utgangspunkt for kostholdsråd i mange år. I følge Helsedirektoratet er tallerkenmodellen fremdeles et nytt utgangspunkt for kostholdsveiledning.

Vi bruker tallerkenmodellen og den tredelingen den gir som basis for et vanlig måltid, sier klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Haaland.

 

Del 1: Poteter, pasta, ris, bulgur og brød (først og fremst fullkorn). En stor del av tallerkenen fylles med matvarer fra denne gruppen.

 

Del 2: Grønnsaker og rotfrukter. Denne delen er like stor som den forrige. Er man overvektig kan man la delen fylle 50 % av tallerkenen.

 

Del 3: Kjøtt, fisk, egg og belgfrukter, for eksempel bønner. Dette er den minste delen av tallerkenen.

 

Kostsirkelen

I tillegg bruker vi kostsirkelen som sier at vi skal ha god mat fra alle matvaregrupper. Det er med andre ord ikke bare snakk om karbohydrater, proteiner og grønnsaker. Du skal ha tilførsel av den gode typen fett, lite søtsaker, magert kjøtt og fisk. Cystenyrepasienter i alle faser av sykdommen kan følge disse rådene. Det eneste forbeholdet er hvis de er i dialyse da bør de være litt forsiktig med frukt og grønnsaker pga kaliumnivået.

Spis variert – velg mat fra alle matvaregrupper

Fett

  • Velg helst myk og flytende plantemargarin eller sunne matoljer (rapsolje, solsikkeolje og olivenolje)
  • Heller kokt enn frityrstekt mat

Frukt, grønt og bær

  • Spis fem håndfuller frukt og grønnsaker daglig*
  • Varier mellom rå og kokte grønnsaker

Belgfrukter, nøtter og frø

  • Erstatt noe av kjøtt og fisk med vegetabilske proteiner som bønner, linser og erter
  • 1 liten neve usaltede nøtter daglig
  • Begrens inntak av frø og kjerner

Melk og melkeprodukter

  • Melk og melkeprodukter anbefales daglig
  • 1 lite glass melk daglig eller tilsvarende yoghurt

Fisk og sjømat

  • Spis både fet og mager fisk flere dager i uken
  • Varier mellom rene og bearbeidede produkter
  • Ta gjerne 1 ss tran daglig dersom du ikke spiser fet fisk

Kjøtt, fugl og egg

  • Velg mest magre og usaltede kjøttprodukter
  • Varier mellom rene og bearbeidede produkter
  • Forsiktig med eggeplommer, lever og innmat

Brød og kornprodukter

  • Velg grovt eller mellomgrovt brød
  • Varier gjerne med fullkornsprodukter
  • Velg både ris, pasta og poteter*

*Det er behov for tilpasninger ved hyperkalemi.

OPNO/0416/JIN/1269