Slutte å røyke

Det å slutte og røyke er det viktigste enkelttiltaket du kan gjøre for å forbedre helsen og forebygge sykdom. Det gjelder også for den som vil bremse sykdomsutviklingen ved cystenyrer. Kroppen og nyrene har det mye bedre når du er røykfri!

På nettesiden HelseNorge.no og Slutta.no finner du ulike hjelpetilbud, informasjon og gode råd om hjelp til å slutte å røyke. Det finnes ikke én oppskrift som passer for alle som skal slutte med røyk eller snus. Kanskje må du prøve flere ganger før du lykkes.

Alle mennesker, friske og syke, får et bedre liv rent helsemessig hvis de slutter å røyke. For pasienter med nyresykdom er effekten spesielt stor, og effekten kommer raskt. Her er noen eksempler:

  • Etter 20 minutter går pulsen ned. Dette er svært viktig, fordi belastningen på hjertet, og dermed blodtrykket, går ned.
  • Etter 8 timer bedres blodsirkulasjonen, igjen en positiv effekt på hjertet og blodtrykket.
  • Etter 72 timer er kroppen nikotinfri og lungekapasiteten øker. Kroppen får bedre tilgang på surstoff som bidrar til at hjertet får bedre arbeidsvilkår.
  • Etter 2-12 uker er både lungekapasitet og blodsirkulasjon forbedret. Med bedret kapasitet vil det være lettere og mer motiverende å være i fysisk aktivitet. Noe som er viktig for pasienter med cystenyre.
  • Etter 1 år er faren for innsnevring av blodårene redusert med 50 %. Dette betyr at hjertet har betydelig bedre arbeidsforhold.

Det finns mange flere fordeler ved å slutte og røyke. De kan du lese mer om på www.helsenorge.no