Når nyrene svikter

Når nyrene svikter er det mange ting man selv kan gjøre sier klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Haaland

Saltinntaket er en viktig kostholdsfaktor i hele sykdomsforløpet til en pasient med cystenyrer. Hvor streng man skal være er selvfølgelig avhengig av hvor syk man er, men jeg oppfordrer alle til å unngå salt i den grad de klarer.

Når symptomene har begynt å melde seg bruker vi ofte en tabell som sier noe om GFR- klassifiseringen (Glomerulær Filtrasjonshastighet). Den finns i en tabell som går fra 1 – 5D (fra normal nyrefunksjon til dialyse) Pasienter er ofte godt orientert om GFR-nivået sitt. I tabellen under ligger også de kostmodifiserende tiltakene som man i forhold til GFR-nivået må ta særlig hensyn til.

Som nevnt er salt en faktor viktig i hele forløpet, mens proteinkontrollert kost først er aktuelt når pasienten har en moderat nedsatt nyrefunksjon.

Fosfatredusert kost er det nest viktigste kostregulerende tiltaket, og melk og melkeprodukter som ost, er viktigst her. Min holdning er at man ikke bør kutte ut for eksempel melk. Melk er viktig i det norske kostholdet, fordi den inneholder verdifulle næringsstoffer. Men man må være bevisst på mengde, og holde seg til et lite glass daglig. Det samme gjelder ost. En liten brødskive med ost hver dag er helt greit. Når det gjelder protein, snakker vi om proteinkontrollert kost. Vi trenger protein, men i regulerte mengder. Derfor spør jeg alltid om mengde mat når jeg foretar kartlegging av kostholdet. Her er kjøtt, fisk og egg viktigste kilder, men også alle melkeproduktene. De fleste kan legge seg på ca 100 – 150 gram rent kjøtt eller fisk daglig som hovedregel. Aller helst fisk og mindre rødt kjøtt. Da vil behovet dekkes uten å utgjøre en stor trussel for nyrene.

Kalium er den siste faktoren vi bør ta hensyn til, og det er ofte nettopp inntak av kalium folk er opptatt av. Mange tror for eksempel at de ikke får spise bananer. Her er det store forskjeller mellom pasientene. De fleste som er i dialyse må være veldig forsiktige med kaliumholdige matvarer, spesielt hvis de tisser lite eller ingenting. De aller fleste andre behøver ikke tenke på det. Dette er jeg veldig opptatt av, fordi mange kaliumrike matvarer også er beskyttende for nyrene i et tidlig stadium. Grønnkål, brocolli, blomkål, selleri, gresskar, agurk, salater, paprika, sitron, ingefær, tomater, hvitløk og olivenolje, og mange flere grønnsaker er spesielt gunstige. Frukt som aprikoser, kiwi, vannmelon, fiken og dadler kan også nevnes. Spis gjerne flere av disse daglig. Dersom ditt kaliumnivå er for høyt, gjelder andre mengder og porsjonsstørrelser.

Uansett vil blodprøvesvarene gi den informasjonen vi trenger for å gi målrettede råd til hver enkelt pasient.